Gündem

ABD on yıllık tahvil faizinin %1,70’e yaklaşması piyasalarda risk alma iştahını azaltıyor

ABD on yıllık tahvil faizinin %1,70’e yaklaşması piyasalarda risk alma iştahını azaltıyor. Dün ABD’de faize daha duyarlı teknoloji hisselerine gelen satışların bu sabah Asya’da da devam ettiğini gözlemliyoruz. Teknoloji endekslerindeki kayıplar %3 civarında. ABD ve Avrupa vadelilerinde de satıcılı bir görüntü var. Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugünkü ADP özel sektör istihdamı ve Fed toplantı tutanakları tahvil faizleri üzerinden borsalarda etkisini gösterebilir. Pazartesi günkü enflasyon verisi sonrasında cazibesi tekrar hatırlanan Borsa İstanbul ise pozitif ayrışabilir. Dün ABD borsalarındaki görüntüye karşın akşam kontratının yükselişle kapatması BIST100 endeksinin güne alıcılı bir görüntüyle başlayabileceğine işaret ediyor. Dün, bir ara gün içerisinde gelen ani satışın karşılanması da endekste alım iştahının sürebileceğini gösteriyor. Bu kapsamda, artan işlem hacmi ve toparlanan teknik göstergelerle birlikte endeksin bugün 2.000 seviyesinin üzerine çıkabileceğini öngörüyoruz.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Reel efektif döviz kuru endeksi aralık ayında kur gelişmeleriyle aylık bazda %11,7 azalışla tarihi düşük seviye olan 47,82’ye geriledi.

Dün TCMB’nin aralık ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesi yayınlandı. Yıllık enflasyonun tüm gruplarda arttığı, yıllık enflasyona en belirgin katkının temel mal ve gıda alt grubundan geldiği ve B ve C göstergelerinin yıllık ve ana eğilimlerinin belirgin şekilde yükseldiği belirtilmekte.

  • Hizmetler grubunda aylık ve yıllık enflasyonun arttığı, yıllık enflasyonun haberleşme hariç, lokanta ve otel grubunda belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda da yükseldiği, temel gıda fiyatlarındaki görünümün yemek hizmet fiyatlarını artırdığı,
  • Kur geçişkenliğinin fazla olduğu temel mallarda TL’deki gelişmelere bağlı olarak fiyatların özellikle dayanıklı mallar öncülüğünde ve tüm alt gruplarda belirgin yükseldiği, dayanıklı mal fiyatlarındaki artışa en çok otomobil fiyatlarındaki artışın etki ettiği, mevsimsel eğilimin tersine giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların aylık bazda yükseldiği,
  • Uluslararası enerji fiyatlarında düşüş görülmesine rağmen, TL’deki gelişmelerle birlikte akaryakıt, tüpgaz ve katı yakıtta yüksek artış olduğu,
  • Gıda grubunda alt kalemlerden işlenmemiş gıda grubunda taze meyve ve sebze göreceli sınırlı artarken, diğer işlenmemiş gıda grubunda belirgin artış olduğu, işlenmemiş gıda grubunda döviz kuru, tarımsal emtia fiyatları gelişmeleri ve tarımsal kuraklığın yansımalarıyla belirgin artış olduğu,
  • Tütün ürün fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin 0,49 puan olduğu,
  • ÜFE’de alt gruplar geneline yayılan yüksek fiyat artışlarında Türk lirasındaki değer kaybının, emtia fiyatlarındaki yüksek seyrin ve arz kısıtlarının belirleyici olmaya devam ettiği, TÜFE üzerinde ÜFE kaynaklı baskıların güçlenerek devam ettiği belirtilmekte.

ABD tarafındaaralık ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI endeksi, 61,1’den son 11 ayın en düşüğü olan 58,7’ye geriledi. Gerilemede, devam eden emek arzı ve ham madde eksikliği ve Omicron varyantına ilişkin gelişmeler etkili olmuş olabilir fakat üretimdeki momentuma pek fazla etki etmemiş gibi gözükmekte. Omicron varyantının etkisiyle ABD’de ilk kez günlük 1 milyon üstü vaka görüldü. Bu açıdan her ne kadar hastaneye yatışların diğer varyantlara göre daha az olduğu belirtilse de özellikle sosyal temasın fazla olduğu sektörler kaynaklı üretim sürecinde yavaşlamalar önümüzdeki dönemde görülebilir. Özellikle perşembe açıklanacak ISM imalat dışı PMI’da daha belirgin düşüş görebiliriz. Ayrıca girdi maliyetlerine ilişkin düşüş görmekteyiz. Dün Çin imalat PMI endeksinde de gördüğümüz girdi maliyetlerindeki gevşeme sinyalleri ile birlikte değerlendirildiğinde küresel enflasyonun seyri açısından olumlu gelişmeler olarak görülebilir.

Ayrıca ABD’de kasım ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı 11 milyondan 10,56 milyona hafif geriledi, bununla birlikte emek talebinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti. Sektörel bazda bakıldığında, kasımda açık iş sayısında en büyük düşüşler konaklama ve yemek hizmetlerinde kaydedildi.

İngiltere’de aralık ayına ilişkin nihai imalat PMI, 57,6’dan 57,9’a hafif yukarı revize edildi ve büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü. Alt endekslere bakıldığında, aralıkta yeni siparişler üst üste dördüncü ay düşüş kaydetti. Ayrıca ürün satış fiyatları artışı rekor seviyeye ulaşarak enflasyonist baskıların arttığına işaret etti. Almanya’da kasım ayına ilişkin perakende satışlar Omicron varyantı endişeleriyle düşmesi beklenirken %0,6 artış kaydetti.
 
Öte yandan OPEC+ Grubu, Omicron varyantının küresel enerji talebi üzerinde kısa dönemde etkili olacağı varsayımıyla daha önce açıkladığı planı değiştirmedi. Ayrıca planlanan petrol üretimi artışının, Nijerya gibi bazı ülkelerdeki kapasite eksikliği, Libya gibi ülkelerdeki iç karışıklık nedeniyle, ekimde ve kasımda tamamı gerçekleştirilememişti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 22’de Fed’in 14-15 Aralık tarihli FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Fed aralık ayı toplantısında para politikasını sıkılaştırma konusunda adımlar atmıştı. Artan enflasyonist baskılarla varlık alım azaltımını hızlandırma kararı almış (20 milyar Hazine Tahvili+10 milyar ipoteğe dayalı menkul kıymet) ve böylelikle varlık alım programının bu sene mart ayında tamamlanması beklenmekte. Bu sene için 3 faiz artırımı öngörülmüştü. Fed, karar metninden enflasyondaki geçici ifadesini kaldırmıştı. 

Ayrıca TSİ 16.15’te aralık ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak. Kasımda 534 bin kişi artarak beklentilerin üstünde gelmiş ve istihdam piyasasındaki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmişti. Özel sektör istihdamın aralıkta ise 385 bin kişi artması bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 17.45’te ABD’de aralık ayına ilişkin nihai hizmet PMI verisi açıklanacak. ABD’de aralıkta öncü hizmet PMI hafif artış beklentisine karşın 58’den 57,5’e gerilemiş, ancak büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürmüştü.

Avrupa genelinde aralık ayına ilişkin nihai hizmet PMI verileri takip edilecek. Aralıkta hizmet PMI’lar, özellikle Omicron varyantına karşı uygulanan kısıtlamaların etkisiyle Almanya’da 50 eşik seviyesinin altına geçerek hizmet sektöründe daralmaya işaret ederken, bölge genelinde gerilemeler görülmüştü, ancak Almanya hariç büyüme bölgesindeki seyirlerini korumuşlardı.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Migros Ticaret A.Ş (MGROS, Nötr): Şirketin, 14 adet Migros, 10 adet Migros Jet, 8 adet Macrocenter ve 1 adet Toptan formatında toplam 33 satış mağazası Aralık ayı içerisinde hizmete açıldığı açıklanmıştır. Şirketin toplam net satış alanı 1 milyon 679 bin metrekareye ulaşmıştır. (2020 yılsonu toplam net satış alanı: 1 milyon 580 bin metrekare)
31 Aralık 2021 itibarıyla Migros Ticaret A.Ş. 850 M, 439 MM, 148 MMM, 936 Migros Jet, 57 hipermarket, 110 Macrocenter ve 25 Toptan olmak üzere toplam 2.565 mağazaya ulaşmıştır. (2020 sonu: 2.319 mağaza).

Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell’in yüzde 19,8’ine sahip olan LetterOne, salı günü yaptığı açıklamada Afif Demirkıran, Nail Olpak, Hüseyin Arslan ve Julian Horn-Smith’in görevden alınmalarının Turkcell’in yönetimini iyileştirmek ve uluslararası yatırımcıları çekmek için bir adım olacağını belirtti. Açıklamaya göre, LetterOne bu isimlerin yerine dört bağımsız yönetici önerdi. Kaynak: Bloomberght

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY, Filipinler’in Cebu kentine tarifeli seferlerini başlattığını açıkladı. THY’nin bu ülkede sefer yaptığı ikinci nokta olan Cebu’ya uçuşlar haftada 3 kez karşılıklı icra edilecek.

SEKTÖR HABERLERİ 

Petrol: Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve şubat ayı itibarıyla uygulanacak üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere çevirim içi olarak düzenledikleri 24. Bakanlar Toplantısı dün yapıldı. OPEC’ten yapılan açıklamada, 18 Temmuz 2021’de düzenlenen 19. OPEC+ Bakanlar Toplantısı’nda alınan günlük petrol üretiminin kademeli artırılmasına ilişkin karara bağlı kalınarak şubat ayı için de günlük 400 bin varil üretim artışına gitme kararı alındığı ifade edildi. Salgın kaynaklı talep düşüşü nedeniyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden grup, talebin toparlanma sürecine girmesiyle söz konusu üretim kesintilerini nisan ayından bu yana belirli aralıklarla hafifletmeye başladı. OPEC+ grubu, son olarak temmuz ayındaki 19. Bakanlar Toplantısı’nda aldığı karar doğrultusunda ağustos ayından bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay 400 bin varil artırdı. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

Hazır Giyim: İHKİB’den yapılan açıklamaya göre, katma değerli üretimi, istihdama katkısı, ülke ekonomisine kazandırdığı net döviz getirisi ile Türkiye’nin stratejik sektörleri arasında yer alan hazır giyim ve konfeksiyon endüstrisi, 2021’i üç rekorla kapattı. Yıllık ihracatını 3 milyar dolardan fazla artırarak ilk kez 20 milyar doların üzerine taşıyan sektör, cari açığın kapatılmasına da ilk kez 18 milyar dolardan fazla katkı verdi. Sektör üçüncü rekora ise istihdamda imza attı. 2021’de yaklaşık 51 bin kişi için yeni istihdam yaratan sektör, sadece üretimde çalışan sayısını 659 binin üzerine çıkardı. Açıklamada görüşlerine yer verilen İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sektör olarak 2021’de başarılı bir performans ortaya koyduklarını belirterek, yıl boyu devam eden ham madde krizine rağmen hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 18,3 artışla 20 milyar 250 milyon dolara ulaştığını kaydetti. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik A.Ş. ile ASC Mimarlık Dekorasyon Rek. İnşaat arasında Trendyol Ankara Lojistik Aktarma Merkezi Projesi kapsamında; Birleşim Mühendislik, mekanik tesisat işleri için 3,8mn USD+KDV, 20,7mn TL+KDV, Erde Mühendislik, elektrik tesisat işleri için 7,1mn USD+KDV, 25,9mn TL+KDV olmak üzere yeni sözleşme imzalandığı açıklanmıştır. Trendyol Ankara Lojistik Aktarma Merkezi Projesi kapsamında Şirket ve bağlı ortaklığının imzaladığı sözleşme bedeli güncel kurla yaklaşık 232,2mn TL (KDV Dahil)’dir.
 
Bursa Çimento (BUCIM): Şirket, 500mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle, %200 oranında 1 milyar TL nakit (bedelli) artırılarak, 1,5 milyar TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Dagi Giyim Sanayi (DAGI): Şirket, Axis AVM, Kipa İzmir, Airport AVM, Brandium AVM’de bulunan mağazalarını kapatmıştır. Kapanan bu mağazalarla birlikte bayileri ve e-ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayısı 85 olmuştur.

VBT Yazılım (VBTYZ): VBT Yazılım Türkiye’de yerleşik Özel Bir Banka ile toplam üç ayrı sözleşmede “Mainframe BMC Software Üürnleri Ek Lisans ve Bakım “Satın Alma Sözleşmeleri” imzalamıştır. “Mainframe BMC Software Ürünleri Ek Lisans ve Bakım “Satın Alma Sözleşmeleri” 3 yıllık olup toplam değeri 1,6mn USD’dir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 80 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 407 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,62 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,69 bandında hareketin ardından %1,65 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -