Gündem

Zayıf risk algısı

Zayıf risk algısı bu sabah da devam ediyor. Ukrayna – Rusya arasındaki savaş ile birlikte enerji ve emtia fiyatlarındaki sert yükselişlerin ekonomileri olumsuz etkileyebileceği ve enflasyonda daha kötü rakamların görülebileceği endişeleri piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. Avrupa vadelileri ve Asya’da daha belirgin olmak üzere küresel borsalarda satıcılı bir seyir var. Bu arada Ukrayna – Rusya arasındaki üçüncü tur müzakerelerinden somut bir sonuç çıkmazken, Rus petrolünün ithalatını yasaklanmasına yönelik haber akışı yakından izlenecek. Küresel borsalara paralel BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı başlayabilir. Sektörel bazlı, özellikle demir çelik hisselerinin devam eden katkısına karşın endeksin bugün 2.000 seviyesinin altında satıcılı seyredebileceğini düşünüyoruz.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içinde, şubat ayına ilişkin Hazine nakit dengesi açıklandı. Hazine nakit dengesi 55,5 milyar TL fazla verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı 154 milyar TL’den 95 milyar TL’ye geriledi. Faiz dışı denge ise 95,9 milyar TL fazla verirken, kümülatif faiz dışı fazla 80,4 milyar TL oldu. Alt detaylara bakıldığında gelirler TCMB’nin kar transferi, ocak ayında tahakkuk eden 38 milyar TL’nin şubatta Hazine hesaplarına girmesinin de etkisiyle aylık %88 artarken (bu etkiler dışlandığında yaklaşık %28’lik artış), giderler özellikle borç ödeme takviminin yoğun olması nedeniyle %20 arttı. Bu arada detaylarda şubat ayında tahakkuk eden 30 milyar TL’nin mart ayında hesaplara yansıdığı bilgisi bulunmakta. 

Almanya’da ocak ayına ilişkin fabrika siparişleri, aylık bazda %1,8 artışla beklentilerin üzerinde (%1) artış sergiledi ve sanayi üretimine ilişkin olumlu sinyal verdi. Detaylara bakıldığında, dış siparişler, ağırlıklı olarak Euro Bölgesi dışı ülkelerden olmak üzere %9,4 artarken, Euro Bölgesi’nden gelen siparişler %2,6 azaldı. Yurt içi siparişler ise %8,3 düştü.

Ayrıca Almanya’da perakende satışlar ocak ayında uygulanmaya devam eden kısıtlayıcı tedbirlere karşın aylık %2 artışla kısmi toparlanma sergiledi.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni, Rusya ve Ukrayna krizi kaynaklı artan endişelerin etkisiyle 16,6’dan -7 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düştü. Böylece endeks, Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek negatif bölgeye geçti.  Alt endekslere bakıldığında, cari koşullar endeksi martta 19,3’ten 7,8’e sert gerilerken, beklentiler endeksi ise 14’ten -20,8’e sert düştü.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. ABD’de aralık ayında aylık bazda ihracat %1,5 artarken, ithalat ise %1,6 artış sergilemişti. Bu kapsamda aralıkta ABD’nin dış ticaret açığı aylık 79,3 milyar USD’den hafif yükselişle 80,7 milyar USD’ye gelmişti. Ocakta ise dış ticaret açığının aylık bazda 87,1 milyar USD’ye yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te geçen yılın son çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre geçen yılın son çeyreğinde artan Omicron varyantı kaynaklı vakalar ve uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle çeyreklik bazda büyüme %2,3’ten %0,3’e yavaşlamıştı. Avrupa Komisyonu, bölge ekonomisinin bu yıl ise %4 oranında büyümesini beklemekte fakat jeopolitik risklerle büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler belirginleşti.

Diğer yandan, Almanya’da TSİ 10’da ocak ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Almanya’da sanayi üretimi, aralık ayında artış beklentisine karşın %0,3 düşüş sergileyerek son üç ayda ilk kez gerilemişti. Bu kapsamda sanayi üretimindeki dalgalı seyirde, artan Omicron varyantı vakaları, uygulanan kısıtlayıcı tedbirler, devam eden arz darboğazları ve ham madde tedarik sorunlarının etkili olduğu görülmekte. Ocak ayında ise devam eden söz konusu sorunlara karşın sanayi üretiminin fabrika siparişleri verisinin de işaret ettiği üzere aylık %0,5 artışla toparlanma sergilemesi bekleniyor. Diğer yandan, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle oluşan arz kesintilerine yönelik endişelerle artan enerji ve ham madde fiyatlarının seyri sanayi sektörünün yönünde belirleyici olacaktır.

Yurt içinde ise, TSİ 17’de şubat ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistikleri yayınlanacak. DHMİ verilerine göre ocakta mevsimselliğin de etkisiyle dış hat yolcu sayısında aylık bazda %10,7 düşüş fakat geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %128,3 oranında güçlü yıllık artışlar görmeye devam etmiştik. İç hat yolcu sayısı ise aylık %6,7 gerileyerek düşüşünü sürdürürken, yıllık ise artış hızı %82,1’den %49,3’e yavaşlamıştı.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 4 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız.  Toplam rezervin 3,7 milyar USD azalarak 109,5 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,8 milyar USD azalarak 17,3 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden “İstanbul Kartal Esentepe 1.Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” kapsamında, toplam 593 adet Bağımsız Bölüme ait Yapı Ruhsatları 04.03.2022 tarihinde alınmıştır.

Öte yandan, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan “Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü” çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi işinin sözleşmesi, Yüklenici Ilgın İnş. İç ve Dış Tic. A.Ş. ile 04.03.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 785,6mn TL+KDV’dir.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”Hücre Ve Trafo Alımı İşi” ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel 1,03mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 14,8mn TL’dir.)

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,9020TL kar payı (net 0,8180TL) dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3 olarak hesaplanmaktadır.

Oyak Çimento (OYAKC, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 4Ç2021’deki net dönem karı yıllık %41,9 oranında artarak 282,2mn TL olmuştur. Oyak Çimento’nun satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %57,7 oranında büyüme göstererek 1.530mn TL’ye yükselirken, brüt kar %37 oranında artmış ve 355,8mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri ise 109,1mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü 4Ç2021’de 316,3mn TL ile yıllık %39,8 oranında artmıştır. FAVÖK marjı ise %20,7 ile yıllık 2,6 puan düşüş kaydetmiştir. Diğer yandan, Şirket’in 4Ç2020’deki 38,5mn TL’lik finansman giderine karşın bu çeyrekte 3,5mn TL net finansman geliri yazması ve 4Ç2020’de yatırım faaliyetlerinde kaydedilen 24,6mn TL’lik net gelire karşın 4Ç2021’de 66,7mn TL net gelir kaydedilmesi net dönem karındaki yükselişi desteklemiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021 net dönem karı 725,2mn TL olmuş ve bir önceki yıla göre %102,3 oranında artış kaydetmiştir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurulması için Turkcell ile Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. (Re-Pie) arasında anlaşma sağlanmıştır. “Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. Turkcell Yeni Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” için kurucu Re-Pie tarafından 7 Mart 2022 tarihinde SPK’ya başvuru yapılmıştır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket 4Ç2021’de 31,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Piyasa beklentisine göre daha az zarar açıklayan Şirket’in bir önceki yılın aynı döneminde ise 24,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı oluşmuştu. Satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %62,8 artarak 4.207mn TL’ye çıkarken brüt kar da %21,3 büyüyerek 386,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise %9,2 olmuştur. Zorlu Enerji’nin faaliyet giderleri bu çeyrekte geçen seneye göre %48,5 artarak 121,7mn TL olurken, diğer faaliyetlerinden 768,5mn TL gelir elde etmiştir. FAVÖK’ü 4Ç2021’de 444,3mn TL ile piyasa beklentisinin altında kalmış ancak geçen yılın dördüncü çeyreğine göre %12,1 oranında artış göstermiştir. FAVÖK marjı ise 4,8 puan düşerek %10,6 olmuştur. Son olarak Şirket’in bu çeyrekte kur farkı nedeniyle 1.181mn TL net finansman gideri ve 69,4mn TL vergi geliriyle beraber ana ortaklık net dönem zararı 31,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Şirket 2021 yılı 12 aylık döneminde ise 86,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır.

Ayrıca Şirketin %100 bağlı ortaklığı Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ile European Bank for Reconstruction and Development, International Finance Corporation, Nederlandse Financierings Maatschappij Voor Ontwikkelingslanden N.V., Asian Infrastructure Investment Bank ve Denizbank AŞ arasında, tamamı TL cinsinden olmak üzere toplamda azami 375mn USD tutarında nakdi kredi için, Proje Finansman Sözleşmeleri imzalanmıştır. Taraflar arasında imzalanmış sözleşmeye konu olan kredinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ilân edilen dördüncü tarife uygulama döneminde (2021-2025) OEDAŞ tarafından gerçekleştirilecek yatırım harcamalarının finansmanında kullanılacağı açıklamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre benzinin litre fiyatına 57 kuruş, motorinin litre fiyatına 1,44 lira zam geldi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Ak Enerji (AKENR): Şirket 4Ç2021’de 1.829mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket, 5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri 4Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %160,3 artarak 1.613mn TL’ye çıkarken brüt kar 216,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise %13,4 olmuştur. Ak Enerji’nin faaliyet giderleri bu çeyrekte 35,5mn TL olurken geçen senenin aynı dönemine göre %48,9 artmıştır. Net esas faaliyeti karı bu çeyrekte 180,7mn TL olmuş, FAVÖK’ü 247,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 2,9 puan artarak %15,4 olmuştur. Son olarak Şirket bu çeyrekte kur farkı nedeniyle 2.211mn TL net finansman gideri ve 191mn TL vergi geliriyle beraber 1.829mn TL ana ortaklık net dönem zararı gerçekleşmiştir.

4. çeyrek rakamlarıyla beraber Şirket 2021 yılında 2.530mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Geçen sene ise 1.085mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.

Kiler GYO (KLGYO): Şirketin Eyüp Sultan Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen İstanbul’da bulunan arsa satışı ihalesini kazanması sonucu 341mn TL bedel ile satış sözleşmesi imzalanarak satın alma işlemleri gerçekleşmiştir. 
 
 FAİZ PİYASALARI

 

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 60 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) ve 26 milyar TL’lik (%14’ten, 8 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 332 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,74 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,67-%1,81 bandında hareketin ardından %1,78 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 125 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 100 baz puana varan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -